top of page
СПЕЦПРОЄКТ

2023: яку валюту обрати для інвестицій українцям?

Експерти LBLV розповіли про те, які валюти у 2023 році зберігають високий потенціал прибутковості, а також надали прогнози щодо коливань курсу гривні.

Чого варто очікувати від ситуації у світовій економіці?

Більшість світових фінансових експертів сходяться на думці, що негатив на ринках продовжить наростати, і, зрештою, може вилитись у глобальну кризу. Це означає, що вартість всіх інструментів для инвестицій може впасти. Отже, подешевшають як цінні папери, так і валюти. Щоправда, щодо золота експерти мають великі надії, тому що захисним активам властиве дорожчання в моменти кризи.

 

Існує навіть базовий сценарій для нового року. Згідно з ним, американський Федрезерв досягне свого піку в посиленні монетарної політики, після чого єврорегіон і Штати поринуть у рецесію. Але експерти сподіваються, що вона виявиться неглибокою. Від Піднебесної вони чекають чергового кроку в бік відмови від коронавірусних обмежень. Це допоможе відновити попит на сировину та покращить стан глобальної економіки.

Водночас є й альтернативний сценарій. Так, ФРС може у 2023 році навпаки активніше нарощувати ставки, що спричинить контрольовану рецесію на території США.

Якими є прогнози для основних валют на 2023 рік?

Найбільш стійкою валютою за відсутності вагомих негативних факторів залишиться долар. У 2022 році ця грошова одиниця мала досить високий попит і вже до жовтня зміцнилася на 20% відносно основних валют. Водночас євро, єна та фунт стерлінгів прийшли до своїх історичних антирекордів, подешевшавши до американської валюти на 10-20%. Варто згадати й турецьку ліру, яка втратила 50% котирувань щодо долара.

 

Що стосується розвинених країн – тут фахівці радять придивитися до новозеландського долара та шведської крони. В Азії – до сінгапурського долара, індонезійської рупії та корейської вони, а на Близькому Сході – до єгипетського фунта.

 

Країни латиноамериканського регіону скоріш за все постраждають від уповільнення американської економіки. Винятком може стати Мексика, тому у разі розвитку вказаного базового сценарію варто також звернути увагу на песо.

 

Відкрите питання залишається у випадку з юанем. Ця валюта, очікувано, опиниться у виграшній позиції після пом'якшення коронавірусних обмежень. Але її слабкість на тлі розмов про можливу рецесію – перевага для влади Піднебесної, яка всіляко намагається повернути показник зростання економіки до позначки в 5,5% рік до року й вище.

Як грошові одиниці світу знизились за 2022 рік?

При виборі валют для вкладень у LBLV українцям радять аналізувати динаміку їхньої зміни за рік. Так, наприклад, євро втратив 7,8% котирувань щодо долара, фунт стерлінгів – 10,3%, а єна – 19,2%. Одна з причин цього – підвищення ставок американським Федрезервом, яке збільшило дохідність за доларовими інструментами до таких активів в інших валютах.

 

Китайський юань водночас за минулі 12 місяців втратив 9,8% своєї вартості.

Що прогнозують для ринку Форекс американські аналітики?

Експерт з Morgan Stanley Майк Вілсон, який раніше абсолютно точно відзначив зниження минулого року, впевнений у тому, що ведмежий фондовий ринок Штатів підійде до кінця набагато раніше, ніж цього чекають вкладники. «Скоріш за все це відбудеться вже в першому фінансовому кварталі. Якщо раптом S&P 500 перевищить позначку 3650 пунктів і ринок перейде до нової фази падіння, нам доведеться стати песимістами», – заявив експерт у своєму інтерв'ю для телевізійного підрозділу Bloomberg.

Проведене Reuters опитування серед 66 валютних експертів на початку грудня показало, що долар збереже свої поточні рівні через рік і навіть зможе утримати 10% приріст попри зафіксований раніше спад.

Від євро, що наростив нещодавно 10% до долара, але досі утримує щодо нього 8% зниження, очікують втрати ще 3% котирувань до кінця лютого, до рівня 1,02. До цього аналітики прогнозували, що ця грошова одиниця навпаки зросте до 1,07 до долара.

Єна втратила протягом року близько 20% і вже наступного фінансового кварталу може торгуватися на рівні 139,17 до американської грошової одиниці.

 

До кінця 2023 року опитані фахівці встановили для пари USD/JPY значення 132,67.

Фунт стерлінгів зріс більш ніж на 17%, але, як припускають експерти, незабаром втратить 5% до 1,15 долара.

Чи варто очікувати на девальвацію гривні?

Війна на території України все ще триває, отже, економіка нашої країни щодня приймає нові виклики. Саме тому останнім часом в інфополі часто можна зустріти слово «девальвація». Чи справді вона загрожує гривні та чи варто залишати вкладення у національній валюті? Експерти ЛБЛВ стверджують, що існує два сценарії:

Позитивний

В цьому випадку військові дії припиняються найближчими місяцями й девальвації вдається уникнути. Тут можна навіть вказати ревальвацію, яка цілком реально може бути здійснена коштами, що надходять на відновлення країни від місцевих та закордонних партнерів.

 

Варто лише сподіватися, що у бюджеті виявиться достатньо ресурсів для того, щоб викупити всю валюту.

 

Найімовірнішим періодом для цього стане, швидше за все, 2024 рік.

Негативний

2022 року відсоток девальвації гривні становив 30%. У 2023-му за планами також закладено певну цифру. Ймовірно, золотовалютні резерви Нацбанку допоможуть пом'якшити ситуацію і зростання курсу долара продовжать так само ефективно утримувати, як і сьогодні. Але може бути й таке, що війна затягнеться, країні доведеться віддавати гроші на відновлення інфраструктури, соціальні виплати та утримання боєздатності армії, тоді як прибуток від податків щомісяця ставатиме дедалі меншим. Тоді доведеться або друкувати нову гривню, або витрачати резерви. Як результат: готівковий курс знову злетить.

Так чи інакше, вгадати, що на нас чекає далі поки що важко. Тому порада зберігати гроші в іноземній валюті актуальна як ніколи. У крайньому разі, завжди можна використовувати схему «50 на 50» і залишати у нацвалюті лише половину заощаджень.

Продовжуємо купувати долар?

Саме долар протягом багатьох років виступає захисним активом для інвесторів. Як би не просідала американська економіка, вона все ж таки залишається найсильнішою у світі.

 

Національний Банк пропонує населенню два варіанти придбання валюти через Інтернет. Перший полягає у депозитах (максимум – 100 тисяч гривень) на кілька місяців. Варто сказати, що метод має значний попит.

 

Другий – так званий «хедж-депозит». Це коли гривню відправляють на заощадження з обумовленим терміном та фіксованим доларовим курсом. Лише деякі банки ввели такий інструмент у свій перелік, що свідчить про його непопулярність.

Нині Нацбанк не збирається змінювати фіксований курс 36,6 гривні за долар. Сьогодні українська валюта укріплена цілою низкою факторів:

01

Потужна фінансова підтримка, яку нашій країні надають європейські та американські партнери. Загальний платіжний баланс становив 8 мільярдів доларів, а торговий – 17 мільярдів доларів.

02

Збільшення частки золотовалютних резервів. На грудень 2022 року вони становили 28 мільярдів доларів, що суттєво вище за значення, зафіксовані на момент початку повномасштабного російського вторгнення. Ця сума відповідає 3,5 місяці імпорту України.

03

Угоди щодо зернового коридору працюють. Отже, агросектор продовжує відправляти свою продукцію морським шляхом, а країна – отримувати кошти до бюджету. Пріоритетним є розширення переліку товарів для експорту морем. Примітно, що ще в лютому Україна відправляла морем 80% експорту.

04

НБУ повідомив, що фінансування бюджетних видатків у 2023 році не буде. В перші місяці 2022 року держорган направив на витрати 400 мільярдів гривень, що допомогло утримувати економічний фронт на початку повномасштабної війни.

05

Міністерство фінансів збільшує ставку прибутковості дворічних держоблігацій. Наразі вона вже становить 19,5%. Отже, населення може вкладати гроші в гривневі фінансові інструменти.

Експерти компанії LBLV кажуть, що попри фіксований курс НБУ на рівні 36,6 гривні, українці вже відчувають вплив продуктової інфляції. Це означає, що за імпортні товари доводиться платити за курсом 50. Але після обміну долара на гривні товарів купити вийде набагато менше, тому що ринковий курс значно відрізняється від офіційного.

Яким буде курс долара у перші місяці 2023 року?

Уряд очікує, що середній курс долара у 2023 році становитиме 42 гривні за одиницю. При цьому в держбюджеті закладено кошти з урахуванням зростання американської валюти до 45,8 гривні. Звичайно ж, усі ці прогнози є приблизними. Багато хто очікує, що долар впаде відразу після того, як Україна отримає перемогу над Росією на полі бою, але це не зовсім так. Головним чинником у цьому є стан економіки країни, оскільки ворог продовжує завдавати шкоди інфраструктурі та бізнесам.

 

Відключення світла, з якими стикаються щодня мільйони домогосподарств в Україні, теж позначаться на валютному ринку, хоч і побічно. Великих змін у курсі долара не відбудеться. Отже, перші кілька місяців 2023-го він буде в межах поточних значень: 40-41 гривень за одиницю.

 

Механізм впливу тривалих відключень електроенергії на курс долара коротко можна описати так: під час відсутності світла населення використовує готівкову гривню для купівлі базових товарів. Важливість національної грошової одиниці зростає, отже, долар втрачає попит і знижується в ціні. Максимальний спад – до 39,5 гривні за одиницю. Після відновлення комунікацій курс валюти США повертається до попередніх позначок.

Підіб'ємо підсумки: у 2023 році долар і надалі залишиться «захисним активом». Саме на цю валюту радять звертати увагу українцям, котрі шукають вигідні варіанти для інвестицій, фінансові експерти на сайті lblv.com. Аналітики також вважають, що паніка довкола теми «долар по 50 гривень» – дуже перебільшена. Зрештою, ситуація навколо валют в Україні та світі залежить від ситуації на фронті, тому будь-які фінансові прогнози сьогодні не можна назвати на 100% точними.

Партнерський проєкт LBLV та «Мінфіну»

logo-lblv.png
minfin.com.ua.png
minfincomua-logo-gre (1).png
  • Facebook social
  • Twitter social
  • YouTube social
  • Instagram social
  • Telegram social

Приєднуйтесь до нас в соц. мережах

Валюта

Фінанси

Про Minfin.com.ua

​© 2008-2024 ТОВ "МiнфiнМедiа". Код ЕГРПОУ: 35506859

Копіювання і розміщення матеріалів на інших сайтах дозволяється тільки з гіперпосиланням виду: www.minfin.com.ua
Телефон: (044) 392-47-40
Дзвінок в межах території України з усіх номерів операторів мобільного та міського зв'язку за тарифами операторів
Графік роботи: понеділок - п'ятниця з 09:00 до 18:00
Юридична адреса: Україна, Київ, Вадима Гетьмана, 1-Б, 3 поверх

bottom of page